pondělí 9. listopadu 2020

Toskánsko na každý den

 V dnešní době, kdy se na nás stále valí informace o COVIDU 19 a naše cestování nejen do zahraničí je z různých důvodů omezeno, nám skvělým rozptýlením může být kniha Toskánsko na každý den od Američanky Frances Mayesové (Paseka 2012). Toskánsko je pro autorku stálou inspirací. Mohu doporučit i její další knihy (La bella Toscana – Sladký italský život , Pod toskánským sluncem). Posledně jmenovaná kniha se stala předlohou pro stejnojmenný romantický film. Autorka obdivuje italský způsob života, je okouzlena historií země, krajinou, podnebím i lidmi. Kniha je oslavou Toskánska se vším všudy.



„Jak jen to ti Italové dělají, že jim jejich vrozená jouissance tak vydrží? Všimla jsem si, že tady nikdo neřeší priority. Ano, pracují, ale neotročí. Vždycky si najdou čas na vzájemné návštěvy. Hned zkraje pobytu zde jsem zjistila, že Italové nemají výraz pro stres: je to nedávný import- lo stress. Něco takého tady prostě nikdy neexistovalo. Teď už lo stress znají, ale naštěstí na toskánském venkově je práce a zábava pořád ve šťastné rovnováze, takže lidé mohou nejen klidně žít, ale doslova si každodenního života užívat. … Od té doby mě tahle specificky italská vlastnost, kterou jsem neviděla nikde jinde, nepřestala přitahovat: umění nacházet maximální uspokojení v každodenním životě. „ (str. 275)

Jedním z receptů, kterými je kniha hojně proložena je:

Ostružinový koláč

1 a 1/2 šálku mouky

3 vejce (2 žloutky a 1 celé vejce)

10 lžic cukru

10 lžic másla o pokojové teplotě

strouhaná kůra z jednoho citrónu

½ sklenky červeného vína

¼ lžičky soli

2 šálky ostružinového džemu

Nasypte mouku navál a do důlku rozklepněte vejce a přidejte cukr. Vidličkou nebo prsty promíchejte a postupně zapracujte změklé máslo, citronovou kůru, víno a sůl. Rychle uhněťte těsto, vytvořte kouli a nechte pod utěrkou asi hodinu odpočinout. Koláčovou formu vymažte máslem a vysypte moukou a předehřejte troubu na 180°C. Ze tří čtvrtin těsta vyválejte placku a vmáčkněte ji do formy. Potřete ostružinovým džemem, také ze zbytku těsta vyválejte placku, tu rozkrájejte na centimetrové proužky a vytvořte na koláči mřížku. Pečte 30 minut do zlatova.

Vaše bloggerka Hilda


Žádné komentáře:

Okomentovat