pondělí 9. listopadu 2020

Doktore, fofrem

 Příběhy z lékařského prostředí jsou všeobecně velmi oblíbené. (Jen si vybavte, co dělalo s národem první vysílání seriálu Nemocnice na kraji města.) Do poválečného Irska nás svými příběhy přenáší Patrik Taylor v knize Doktore, fofrem, jde o život (LEDA 2009). Tato kniha je následována dalšími tituly se stejnými hrdiny. (celkem asi 14 knih!)



Začátek je tradiční. Do Ballybucklebo kousek od Belfastu k doktorovi jménem Fingal Flahertie O´Reilly přijíždí čerstvě promovaný doktor Barry Laverty. Je přijat jako asistent a začíná se rozkoukávat po tom, co obnáší praxe venkovského praktika. Tak má příležitost setkat se zánětem slepého střeva, porodem, těžkým zápalem plic, nechtěným těhotenstvím i s nenapravitelným hypochondrem, kterého udolá až mozková příhoda. První dojem o doktorovi O´Reillym, který razí tezi, že nelze „nechat si pacienta přerůst přes hlavu“ změní jeho laskavý a pečovatelský přístup nejen k pacientům, ale i k ostatním spoluobčanům, kteří se dostali do svízelné situace. K dvojici lékařů neodmyslitelně patří jejich hospodyně a vynikající kuchařka paní Kincaidová. Rozmanitost lékařské praxe a lidskost si v ničem nezadá s klasikou jakou jsou Příhody z černého kufříku A. J. Cronina.

Protože celá západní Evropa a severní Amerika v sobě v posledních letech objevily vášeň pro vaření, vsunul autor na závěr knihy pár skvělých „recepisů z Ulsteru“ „vod paní Kincaidový“:

BARMBRACK (OVOCNÝ CHLEBÍČEK) str. 377

1 libra sultánek (2 hrnky)

1 libra hnědýho cukru (2 hrnky)

1 libra mouky (2 hrnky)

1 libra rozinek (2 hrnky)

3 hrnky čaje bez mlíka

3 vajíčka

3 rovný lžičky sody

Ovoce a cukr nech přes noc namočený v čaji. Na druhý den přidávána střídačku 1 libru mouky a 3 našlehaný vejce. Nakonec tam vraž 3 rovný lžičky sody a to sušený ovoce. Jestli máte rádi kořeněný, vraž tam taky 3 lžičky směsi koření (skořice, muškátovýho oříšku a novýho koření). Uhněť z těsta tři šišky a peč je 11/2 hodiny na vymaštěném plechu v mírně vyhřátý troubě (300° F - 150°C). Když barmbrack vychladne, potři ho rozpuštěným medem, aby byl hezky lesklej. Obvykle se jí opečenej a s máslem. Podle ulsterský tradice se používají kvasnice, ale tohle je kapku jednodušší recepis.

PS podle WIKI patří Barmbrack k irským Halloweenským zvykům. Tradičně má obsahoval různé zapečené předměty, které věštily budoucnost: např. prsten věštil sňatek a hrášek naopak žádný sňatek, mince bohatství, hadřík smůlu nebo chudobu, klacík nešťastné manželství nebo stálé spory, medailonek s P. Marií vstup do kláštera).


Vaše bloggerka Hilda


Žádné komentáře:

Okomentovat