pondělí 2. června 2014

Čas nových brambor

Čas vrcholícího jara může být nádherný, i když právě prší. Voda se za chvíli vsákne a rostliny poskočí skoro před očima. Louky, zahrady i parky hrají barvami rozkétajícich stromů, keřů a květin. Ale všimli jste si někdy, jak kvete brambora? Ano, ta naše obyčejná brambora, kterou míváme v různých podobách na talíři? Pokud znáte jen brambory koupené v obchodě a tušíte, že se na podzim vyorávají ze země a sbírají, můžete se potěšit pohledem na květ brambory na fotografii.

 Můj tatínek míval každoroční touhu vypěstovat si své vlastní rané brambory a provést první "výkop" právě v prvních dnech měsíce června, kdy měl narozeniny. Vzhledem k rozmarům počasí se to nepodařilo vždy, ale byl to každoroční rituál předjarního přemýšlení o tom správném okamžiku, kdy dát brambory naklíčit a kdy je vnořit do země. A to nešlo o pole brambor, ani o políčko, ale jen o větší záhon v zahrádkářské kolonii. Když pak tatínek v pravý okamžik kopl do záhonu a pod natí bylo slušné hnízdečko brambor, míval radost převelikou. Radost měl i zbytek rodiny, když se nové brambory poprvé objevily na talíři. Většinou jen do měkka uvařené, s kouskem čerstvého másla a s kopečkem ušlehaného tvarohu. A třeba se sklenicí studeného podmáslí. 

Občas si na tuto pochoutku vzpomenu, a když v této době narazím na čerstvé nové brambory na tržišti, nezaváhám ani na chvíli. Čerstvé nové brambory se nemusí ani loupat, stačí dobře omýt. Výborné jsou povařené třeba se snítkou čerstvého libečku. Tvaroh či kvalitní bílý jogurt můžete smíchat i s nasekanými čerstvými bylinkami. V poslední době jsou v oblibě šťouchané brambory na nejrůznější způsoby.
 Na fotografii vpravo je jeden z mých oblíbených receptů - brambory opékané s česnekem, chilli papričkami,  cuketou a proužky papriky. Klobásku přidávám jen kvůli mužské části rodiny, nemusí tam vůbec být.



Žádné komentáře:

Okomentovat