středa 15. května 2019

Pekařova dcera

V roce 2015 vydala Fortuna Libri knihu Pekařova dcera od Sarah McCoy, která se odehrává ve dvou časových rovinách. Období, které je dle mého soudu méně zajímavé, je nedávná minulost - rok 2007. Novinářka Reba Adamsová žije v El Pasu na hranicích s Mexikem. Její přítel Riki Chavez pracuje u pohraniční stráže a je tak pravidelně ve styku s imigranty z Mexika. Ani Riki, ani Reba nejsou k jejich osudům lhostejní. Reba se navíc potýká i s tíživými vzpomínkami na vlastní rodinu. Její otec si z bojů ve Vietnamu přinesl těžké trauma, které poznamenalo všechny rodinné příslušníky. Reba se snaží zapomenout, ale zkušenosti z vlastní rodiny ji natolik zasáhly, že její vztah k Rikimu není bez zábran. 


Když Reba dostane za úkol napsat reportáž s vánoční tematikou, začne navštěvovat německé pekařství, protože pečení k vánocům přece patří. Kromě toho, že si Reba pochutnává na úžasném pečivu, seznámí se s majitelkou Elsie, která pochází z Německa. Tady v roce 1944 začíná velmi poutavý a napínavý příběh, který bezpochyby čtenáře zcela strhne. Rodiče Elsie Schmidtové měli v Garmischi pekařství. Ale i v zázemí nacistického Německa s rodiči loajálními k režimu neplynul život mladé dívky hladce. Mladičká sympatická Elsie se musí potýkat s drsnými situacemi, trápit se nad osudem židovského chlapce a brát na sebe zodpovědnost za životy bližních. V tomto případě u naivní dívky s nacistickou výchovou zvítězí nad strachem soucit a lidskost. 



Protože se děj románu odehrává z větší části v pekařství, nechybí v knize několik receptů. 


Kořeněný drobenkový koláč 

Krok 1
1 hrnek bílého cukru
1 hrnek hnědého cukru
3 hrnky mouky
1 hrnek změklého másla
1 čajová lžička skořice
¼ až ½ čajové lžičky soli
Všechny ingredience smícháme rukama. Jeden plný hrnek směsi dáme stranou. 

Krok 2
1 čajová lžička vanilkového extraktu
2 dobře vyšlehaná vejce
1 hrnek podmáslí s 1 čajovou lžičkou prášku do pečiva
Ingredience přidáme ke zbytku (bez jednoho hrnku daného stranou). Dobře promícháme a vlijeme do vymaštěné pečící mísy. 

Krok 3
Drobenkou z hrníčku daného stranou a ½ hrnku nasekaných lískových oříšků posypeme těsto.
Pečeme kolem 40 minut v troubě na 165°C. 

PS. Recept funguje i v případě, že drahé lískové oříšky nahradíte ovesnými vločkami a použijete jen bílý cukr či když podmáslí nahradíte bílým jogurtem nebo mlékem.


Vaše bloggerka Hilda

Žádné komentáře:

Okomentovat