pondělí 15. května 2017

Terapie pečením

Podle názvu knihy Láska s chutí makronky (Mladá fronta a.s. 2015) vás možná napadne, že Sarah Vaughamová napsala tzv. román pro ženy, popřípadě kuchařku. Jako obvykle u překladů  český název úplně nevystihuje původní myšlenku originálu, který zní The Art of Baking Blind. Celý děj se točí kolem domácího pečení a nikoho nenechá na pochybách, že autorka je nejen vášnivou kuchařkou, ale i výbornou vypravěčkou. 

Síť potravinářských obchodů pro zámožnější vrstvy britské společnosti hledá po zemřelé paní Eadenové, manželce majitele a zakladatele tohoto řetězce, nejlepší amatérskou pekařku. Má být nástupkyní ženy, jejíž kuchařku Dokonalé pečení z roku 1966 má každá Angličanka doma. Do finále soutěže se dostanou čtyři ženy a jeden muž. Pro autorku je soutěž východiskem pro vylíčení osudů postav jednotlivých soutěžících i retrospektivní pohledy do života samotné paní Eadenové prokládané láskyplnými pokyny pro domácí pečení. Jak jinak definovat např. větu: Práce s těstem se v mnohém podobá chování k manželovi: jsou chvíle, kdy mu musíte věnovat pozornost a dopřát citlivé zacházení. (str. 139). Perfektní charakteristikou knihy je  odstavec ze závěrečné kapitoly: Existuje spousta důvodů proč péct. Může se jednat o výživu, tvořivou práci, způsob, jak udělat dojem na druhé, hýčkání nebo touha po dosažení dokonalosti. Často ovšem pečeme proto, abychom utišili hlad, který by mnohem spíš zaplašilo prosté láskyplné gesto od někoho blízkého. Pečeme, abychom milovali a byli milováni.

Autorka v postavách finalistů soutěže skvěle rozvedla všechny tyto motivy. Jenom mužský účastník je vylíčen spíše okrajově. Po smrti manželky zůstal sám s dětmi a pečení bylo terapií v jeho zoufalství. Pro většinu mužů je takovýto druh terapie absurdní. Autorka tím však  naznačuje, že se vždy dá najít nějaká třeba i neobvyklá činnost, jejíž zvládnutí nám může přinést radost z tvoření a odpoutání mysli od našeho trápení.

Překvapivě se mi z celé knihy podařilo vylovit jen jeden recept (str. 15):

 Klasický desert z piškotového těsta, Viktoriin dort, musí být nadýchaný, vláčný a ovoněný čerstvými vejci a vanilkou. Tento jednoduchý moučník by měl působit jen maličko dekadentně: kousek piškotového dortu spojovaného malinovou marmeládou, případně v létě čerstvě natrhanými jahodami se šlehačkou, je každodenní luxus, jejž si může bez výčitek dopřát každý. Stačí pouhá tři vejce, 170 g cukru, 170 g tuku a 170 mouky s kypřícím práškem a božská mana z dortové formy může zdobit i váš stůl.

Na následující adrese  https://www.bbcgoodfood.com/recipes/1997/classic-victoria-sandwich  je uveden trochu jiný recept na Viktroriin dort:


Suroviny na těsto:

200 g cukru krupice
200 g změklého másla
200 g prosáté mouky
2 lžičky kypřícího prášku
4 vejce
2 lžíce mléka

Suroviny na náplň:
100 g změklého másla
140 g prosátého moučkového cukru
kapka vanilkového extraktu
170 g jahodového či malinového džemu



Postup:
Troubu rozehřejeme na 190 st. C (horkovzdušnou) nebo na 170 st. C. Dvě+ dortové formy o průměru 20 cm vyložíme papírem na pečení (nebo vytřeme tukem a vysypeme hrubou moukou). Ve velké míse šleháme dohromady všechny suroviny na těsto, až vznikne hladká nadýchaná hmota. Tu rozdělíme rovnoměrně do obou forem, povrch urovnáme. Vložíme do trouby a pečeme asi 20 minut do zlatova. Ke konci pečení zkusíme stisknout povrch moučníku, když se vrátí zpět, je upečený. Vyklopíme ho na mřížku  necháme vychladnout.

Suroviny na náplň ušleháme do hladka a natřeme na povrch jedné části moučníku. Na to rozprostřeme džem a přiklopíme druhou částí. Před podáváním poprášíme moučkovým cukrem.


Praktické poznámky:
  • V GB se prodává mouka již smíchaná s kypřícím práškem, u nás bych doporučila na uvedené množství cca 2 lžičky kypřícího prášku a polohrubou mouku
  • Podle ingrediencí nejde podle našeho názvosloví o piškot, ale spíše o třenou buchtu 
  • Zkuste ho s domácími vajíčky a kvalitním malinovým džemem, moučník vás dozajista oslní!

Vaše bloggerka Hilda 



Žádné komentáře:

Okomentovat