čtvrtek 13. dubna 2017

Na úrovni aneb Madame Chic

V naší městské knihovně mi knihovnice do ruky vložila soubor tří knížek od Jennifer L. Scottové pod sjednocujícím názvem  Madame Chic, který vydala Mladá fronta a. s. 2016. Je to optimistické zábavné čtení vhodné pro ženy, žádná hluboká filosofie a žádné vraždy, ale návody na život „na úrovni“. Pobaví a neurazí. 

Autorka jako studentka v rámci půlročního studijního pobytu bydlela v roce 2001 v Paříži v bytě u rodiny, která žila klasickým formálním způsobem a dodržovala tradiční styl života ve všech ohledech. Její postřehy mě utvrzují v tom, že Američanky dost často chodí v roztrhaných teplácích a vytahaném tričku i venku, nakupují jen v supermarketech, do kterých jezdí autem, uzobávají celý den něco koupeného ve stánku, nevaří a doma mají mírně řečeno chaos. Studentku totiž např. fascinovalo, že její hostitelka nosí i doma sukni a halenku (jen po ránu chodí po bytě v županu), vystačí s cca deseti kousky kvalitního oblečení, nakupuje potraviny ve své čtvrti a obchody obchází pěšky, jí jen třikrát denně (a ani jednou v noci), sama doma uklízí (v halence a v sukni, ke které přidá zástěru), denně vaří a při servírování jídla používá svůj nejlepší porcelán a broušené sklo, nedívá se takřka vůbec na televizi, za to často zve své přátele na večeři o několika chodech, atd.

Rady autorky čerpající z pařížského pobytu jsou pestré, např. jak si zorganizovat den, jak zredukovat šatník, jak uklidit v kabelce i v bytě, jak připravit pohoštění, jaké filmy shlédnout a jaké knihy si přečíst, jak se prezentovat vždy upraveně, jak se chovat k ostatním atd. Zpočátku  jsem měla pocit, že se jedná jen o povrchní obdiv a předstírání vznešenosti. Je to ale i příspěvek, který může alespoň trochu pomoci našemu životnímu stylu „zachránit naši společnost před pádem do hlubin hrubosti“, vytvořit kladné vzorce chování a inspiraci pro okolí. I drobná poučka: neschovávat „lepší“ oblečení na později, ale nosit ho hned má smysl, vždyť každý den je dar. Právě tak i další autorčiny teze: oceňovat místo, kde žijete teď a svůj domov nezanedbávat. Dělat vše s hrdostí, naplno a pořádně i když je to třeba jen práce servírky či žehlení, neztrácet čas stěžováním si na nepřízeň osudu, nacházet potěšení i v obyčejných úkolech jako jsou domácí práce. Při práci nevzdychat a nelitovat se, naopak  zkusit si ji užít. Krotit svá očekávání a brát věci tak, jak jsou. Udržet si úroveň i v obtížných časech a v dobrých časech si užívat každý přítomný okamžik. Řídit se rčením. „Štěstí neznamená mít to , co chcete, ale chtít to, co máte“ a nepodléhat nákupním horečkám ať už jde o oblečení či vybavení domu a vylepšovat svůj šatník a interiér jen pokud si to můžete dovolit.

Obávám se však, že obdivovaný způsob života už ani v Paříži není příliš typický, přesto není od věci  využít některé rady a kultivovat svůj život. Můžete začít třeba odložením tepláků, do kterých jste po ránu vklouzla aniž byste měla v plánu jogging.

Pro ukázku jsem opsala z knihy jeden z několika receptů pro pohoštění „na úrovni“ (podotýkám, že recept není ozkoušený) 

Čokoládový dort bez mouky
100 g hořko-mléčné čokolády (ne bez cukru)
½ šálku nesoleného másla
¾ šálku krystalového cukru
3 velká vejce
½ šálku prosátého neslazeného kakaového prášku
moučkový cukr na poprášení 

Troubu předehřejte na 190°C. Stěny dortové formy o průměru 20 centimetrů vymažte máslem. Dno vyložte pečícím papírem a také papír pomažete máslem. Čokoládu rozlámejte na drobné kousky. V dvojité nádobě za stálého míchání rozpusťte čokoládu spolu s máslem a utvořte hladkou hmotu. Horní nádobu vyjměte a do čokoládové směsi vmíchejte cukr. Nechte trochu vychladnout. Do směsi vmíchejte vejce a našlehejte. Přesejte polovinu šálku kakaového prášku a šlehejte se směsí, až se s ní spojí. Těsto nalijte do formy a pečte přibližně 25 minut. Nechte dort vychladnou ve formě a poté vyklopte na servírovací talíř. Poprašte moučkovým cukrem a podávejte s malinami.

PS: Víte, co je na cestování nejkrásnější? (bez ohledu na to, zda se jedná o cestu do Horní Branné, do Paříže či do Austrálie) – návrat domů. (Pokud to tak nemáte, je něco špatně.)

Vaše bloggerka Hilda

Žádné komentáře:

Okomentovat