neděle 27. dubna 2014

Tortily vkročily do mé kuchyně

Jistě to důvěrně znáte. Spěcháte, nestíháte, řešíte několik věcí najednou. A možná to není jen kvůli tomu, že si neumíte zorganizovat svůj čas, ale spíš kvůli tomu, že vaši snahu o co nejlepší využití ćasu stále maří vaše okolí. Podobně jsem na tom byla v pátek odpoledne. Pracovní proces končil a v hlavě mi občas zaťukala myšlenka, co asi tak dnes udělám k večeři. Po chvíli jsem se ustálila na tortilách, lehce "jarně" plněných. Prima.

Tortily nebo spíš placky na tortily jsem až dosud kupovala. Sice se skřípánim zubů, protože jsou drahé, ale kupovala. Až do tohoto pátku, kdy byl regál s tortilami v mém sice neoblíbeném, ale zato hojně navštěvovaném supermarketu, úplně vyluxován. To se mi ještě nestalo. Ale příčina byla jednoduchá. Sleva, kterou se chtěl přičinlivý obchodník zbavit zboží, bezchybně zafungovala.  Většinou v této situaci změním plány a rychle vymyslím nějakou jinou krmi. Tentokrát však bylo moje naladění na tortily trvalé a navíc  v nákupním košíku jsem měla všechny suroviny potřebné k jejich naplnění.  Nechala jsem se ukolébat myšlenkou, že upéct si vlastní tortilové placky nebude až tak těžké. Nějaký recept se na internetu určitě dá najít a nakonec se po tom hektickém týdnu můžu trochu odreagovat v klidu kuchyně plněním jednoho jediného úkolu  - vyrobit pár placek.

Návodů na pečení placek je na webu opravdu dost. A jsou si opravdu podobné. jako vejce vejci. Oslovil mě hlavně jeden z nich, který je na www.brydova.cz. Především kvůli tomu, že mluví o přípravě těsta v pekárně na chleba. Tu mám také a velmi ráda ji používám. Umí vymíchat tésto mnohem poctivěji než já a zatímco klidně přede, můžu dělat něco jiného. Pomocí různých programů v ní zvládám přípravu nejrůznějších těst. A tentokrát jsem měla v receptu i nápovědu - na placky je vhodné použít program s názvem "dort".

Suroviny na tortily jsou jednoduché: půl kila  hladké prosáté mouky, 100 g sádla, lžička soli, a 280 ml horké vody. Do pekárny se kupodivu dají nejdříve "pevné" suroviny, spustí se program a pomalu za chodu se přilévá horká voda. Protože se mi po jednom chodu programu těsto ještě "nezdálo", pustila jsem program znovu.  Ostatně získala jsem tak více času na přípravu zeleninové náplně. Hotové těsto bylo krásně hladké, vláčné a kupodivu i voňavé.

Po vyjmutí z pekárny jsem těsto zpracovávala na silikonové podložce. Rozdělila jsem ho na 12 dílů, vytvarovala kuličky a každou vyválela na co nejtenčí placku. Postupně jsem je pekla na zcela suché silikonové a poměrně velké pánvi. Není vhodné je péct prudce. Stačí střední příkon tepla. Jakmile se na spodní straně udělají menší svétle hnědé puchýřky, placku obrátíme a upečeme po druhé straně. Pokud je hned neplníme, hotové klademe na sebe. Vydrží déle teplé a vláčné.
 



Náplň volíme  podle chuti nebo podle surovin, které máme k dispozici. Například pokrájená čerstvá zelenina včetně cibule, opečené kousky kuřecího masa a ochucená zakysaná smetana. Dobře ji zavineme, případně obalíme část naplněné tortily do ubrousku. 

Žádné komentáře:

Okomentovat