středa 10. června 2020

Probudit lvy

O současné izraelské literatuře je naše obecné povědomí pramalé. Ostatně vůbec jsou naše obzory omezené. Jak také jinak, když si otevřete u nás oblíbený internetový vyhledávač Seznam.cz s čekáváním nových zpráv z domova i za světa, vyskočí na vás nespíš informace o rozvodu Agáty Prachařové, návod na výběr podprsenky, co nového v Superstar, jídelníček podle znamení , atd.   
V poslední i době Covid-19. Jakoby se nikde nedělo nic důležitého. 

Potom není divu, že jsem neměla nejmenší tušení, že existuje Stát Eritrea. Jde o stát na pobřeží Rudého moře ve východní Africe. Podle Wiki po druhé světové válce připadla Eritrea Etiopii, proti jejíž nadvládě vedlo několik eritrejských ozbrojených skupin od 60. let válku. Ta byla úspěšně završena roku 1993, kdy Eritrea získala nezávislost. Jedná se o jednu z nejchudších zemí světa. A právě emigranti z této chudé země hrají v knize Probudit lvy od izraelské autorky Ajelet Gundar-Gošen (2018, Garamond ) významnou roli.




Ve městě Beer Ševa pracuje neurochirurg Ejtan Green. Mimo hlavní město se ocitl, protože s ohromením zjistil, že jeho nadřízený profesor Zakaj bere peníze za operace mimo pořadník. Eitanova  manželka Liat je policistka. Mají spolu dvě děti. Po 19 hodinách služby v nemocnici je Ejtan přetažený a relaxuje rychlou projížďkou po pusté silnici v noční poušti. A právě v této liduprázdné, opuštěné končině srazí muže, Eritrejce. Jako lékaři je mu jasné, že přestože muž ještě jeví známky života, nemá absolutně sebemenší šance na přežití. Realita, ale neskutečná. Zabil člověka, zabil člověka. Nejprve má pocit, že to není pravda. Pak se ho zmocní fyzická nevolnost, zvrací a zatouží po matčině náručí a po uklidnění, že všechno bude dobré. Nakonec ho přepadne zloba. Sebere se a z místa nehody ujede.

Z této hrůzné situace, kterou Ejtanova mysl odmítá akceptovat, se odvíjí další děj a zejména jeho vztahy s Eritrejci. Vyhledá ho totiž eroticky přitažlivá žena zabitého muže a donutí ho k poskytování lékařské pomoci eritrejským migrantům. Nic ale není takové, jak to vypadá na první pohled. Zabitý muž se v místě nehody ocitl jako pašerák drog a jeho žena se ve skutečnosti ráda agresivního manžela zbavila a balík s drogami sama ukryla. Kromě toho od emigrantů vybírá peníze za ošetření. Ovšem překupníci drogy stále hledají. A servítky si při tom rozhodně nehodlají brát.


Ejtanova žena Liat ovšem nemá ani nejmenší tušení o tom, čím si prochází její manžel, takže v klidu připraví pro rodinu něco pořádného k snědku.

Kuřecí prsa


Řízky udělám v troubě, rozhodne se Liat. Je to rychlejší a zdravější. Do misky vloží čtyři kuřecí prsa. Smíchá datlový sirup, sójovou omáčku a lžičku papriky a naloží maso do marinády. O dvě hodiny později zapípá na mobilu upozornění a připomene jí, na co by si vzpomněla i bez něj: že musí vyšlehat vejce a smíchat s utřeným stroužkem česneku a olivovým olejem. Obalit v něm řízky a pak je vyválet ve strouhance. Pořádně ji na řízky nalepit. Nastavit troubu na střední teplotu, péct z každé strany asi 15 minut. Do zlatova.

Vaše bloggerka Hilda

Žádné komentáře:

Okomentovat